November är en månad som är viktig i flera avseenden, men vad som fått mycket uppmärksamhet under senare år är ett initiativ som kallas för Mustaschkampen, eller Movember som den internationella varianten kallas. Det är ett initiativ som går ut på att uppmärksamma prostatacancer genom att odla skägg eller mustasch.

I syfte att få fler att testa sig för prostatacancer och belysa hur allvarligt det är med sjukdomen drog Mustaschkampen igång av Cancerfonden. Genom att odla en mustasch skulle man uppmärksamma att man är medveten om prostatacancer och är engagerad i forskningen kring sjukdomen. I dagens läge drivs Mustaschkampen av Prostatacancerförbundets regi istället för Cancerfonden, men av samma anledning som tidigare.

Skäggtrenden fortsätter

Något som fått Mustaschkampen och Movember lite i skymundan är att det på senare år blivit otroligt populärt att odla skägg, vilket gör att det inte sticker ut lika mycket under november. Många har redan skägg eller mustasch, men de som har som vana att raka sig kan under november ägna en extra tanke på att låta håret växa fritt under en månad.

Att det blivit populärt att låta skägget växa längre och längre är faktiskt något som drabbat rakbladstillverkarna då de tappat i försäljning under senare år. Det är en trend som inte tycks dö ut, snarare tvärtom. Framförallt unga män gillar att skryta med sin skäggväxt och med allt färre som rakar sig tappar tillverkarna av rakblad och rakhyvlar i försäljning.

Det är däremot inte enbart unga män som slutat sträva efter ett babylent ansikte. Den kända skådespelaren Russel Crowes som vanligtvis syns med ett välansat skägg uppmärksammades i somras då han inför en kommande filmroll varit tvungen att spara ut till ett riktigt yvigt tomteskägg. Det bevisar att det faktiskt är en stor skillnad på skägg och skägg, precis som det är en helomställning att gå från renrakat till stubb. Oavsett bör du överväga att spara ut en fin mustasch under november för att visa att du är medveten om allvaret med prostatacancer.

Stäng meny